22. marraskuuta 2014

Itämisen kestämätön hitaus

Messulautta lähti itämään käden käänteessä, mutta ensimmäinen erä omaa istutettavaa junnaa siemenenä vielä lautalla. Pitänee testata josko olisi kuun asennossa vaikutusta... ja odottakaa hetki ennen kuin tyrmäätte. 

Tyrnien kasvatuksesta aikanaan tietoa etsineenä törmäsin Vinkkilän luomutuotteen kirjoitukseen missä käytiin hyvin läpi tuota perinnetietoa kuun vaikutuksesta nesteiden liikkeisiin kasveissa. Koko tekstin voi käydä tuolta linkin takaa selailemassa mutta nyt lainaan kirjoitukseeni olennaisen osuuden.

Lähestyessään täyttä kuuta kuun vetovoima lisääntyy ja helpottaa nesteiden nousua kasvustoissa. On hyvä aika kylvää ja istuttaa. Paras istutusaika pensaille ja puille on kuulemma toukokuun 4-6 päivät. Täyden kuun jälkeisen laskevan kuun aikana voidaan istuttaa vain mukulakasveja ja silloin on hyvä raivata vesakkoa, varsinkin, jos vesakko on juuri puhjennut lehteen. Eräs lähde kehottaa vesakon torjuntaan toukokuun 20. pv illalla.
Rikkaruohot kannattaa kitkeä ja maa kääntäälaskevan kuun aikaan.
Kevätleikkaukset on ehdottomasti tehtävä laskevan kuun aikaan.
 
Varttaminen tehdään kasvavan kuun aikaan mahdollisimman lähellä täyttä kuuta.
Tätä aloin pohtimaan nyt tämän toisen lauttani kohdalla kun ei tunnu oikein mihinkään nousevan. Lautalle laitto aikoja aloin vertaamaan kuun asemaan  ja ainakin näin kahden lautan kohdalla on yhteneväisyyttä tuon kanssa. myönnetään että kahden lautan kanssa ei voi vielä johtopäätöksiä vetää mutta seurailen ainakin oman kasvatuksen kanssa tätä.

Messulautta: 25.10 vesille 5.11 viidakko ja aji cristal kahdella kun oma lautta vielä nollilla
Oma lautta: 9.11 vesille ja ensimmäiset sirkkalehdet 22.11 (kolme taimea)

5.11 messulautta
22.11 oma lautta

Messulautalla kesti siis 11 päivää totaali itämiseen kun laitettu pimeän kuun aikaan vesille ja aika kului kohti täyttä kuuta. Vastaavasti oma lautta laitettiin vesille heti täyden kuun jälkeen niin vielä 13 päivää laineilla olon jälkeen vain kolme sirkkalehteä pystyssä. toki lajikkeet eri mutta Aji Cristal on samasta siemenerästä. Toki muut olosuhteet voivat vaikuttaa myös...

Edit: 23.11. Toki esim Chilivaari on blogissaan saanut päinvastaiseen kuun kierron aikaankin itämään nopeasti. Voipi olla chilien kohdalla tasainen lämpötila 27-30 astetta merkitsevämpi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti