10. huhtikuuta 2016

Omat kiinaledi testaukset E27


Tuli avattua Ebay tili tähän harrastukseen liittyvän säätämisen ansiosta. Toki muutakin pientä tullut hankittua tuolta Kiinan suunnalta. Isoin summa tuonne kauppapaikkaan on tosiaan mennyt ledilamppuihin mitkä olisivat olleet muutoin hankittuna niin hintavia. 

Edelleenkin hankkisin itse isommat ja kalliimmat paneelit kotimaisilta toimittajilta mitä sitoo suomen kuluttajansuoja. Myös postittaminen takaisin kiinaan maksaa kohtuullisesti sekä häviämisen riskin, joten ajatuksena hankinnoissa on että ostaa sellaita tavaraa minkä toimimattomaksi muuttuminen ei haittaisi. Vielä ei ole lamput päästäneet savuja ulos tai jättäneet menemättä päälle.

EU:n veroalueen ulkopuolelta ostettaessa kannattaa huomioida seuraavat rajat (voimaan tulleet säännöt 25.5.2015 alkaen)
Tullittomuus ja verottomuus sekä pienin kannettava tullin ja arvonlisäveron määrä.

Lähetys on tulliton, jos lähetyksen sisältämien tavaroiden kokonaisarvo on enintään 150 euroa. Tätä arvorajaa ei kuitenkaan sovelleta alkoholituotteisiin, tupakkaan, tupakkatuotteisiin, hajuvesiin eikä eau de toilettetuotteisiin.

Arvonlisäverotuksessa lähetyksen verottomuuden arvoraja on 22 euroa.

Tupakkatuotteisiin, alkoholiin, alkoholijuomiin ja hajuvesiin ei kuitenkaan sovelleta tätä verottomuuden rajaa arvonlisäverotuksessa.

Pienin kannettava tullin määrä on 10 euroa.

Pienin kannettava arvonlisäveron määrä on 5 euroa.

Tullin osto opas .pdf muodossa (kirjoitushetkellä voimassaoleva)

Kaikissa testeissä on perustasoa määrittämään aina joku vastaava tuote antamassa suuntaa tuloksille. Itse valitsin ikean 13W ledilampun. Mittaukset tein lamppujen alta 80cm etäisyydeltä paperin kautta heijastettuna sekä 40cm suoralla valolla hieman paikkaa hakien että saisi suunnilleen oikean tuloksen. Todellisen kulutuksen sain Bilteman kulutusmittarilla ja Lux tiedon samaisen firman valaistusmittarilla.

Testin suoritin lähinnä omaa milenkiintoa tyydyttämään mutta tänne kirjoittelen nuo ylös myös muiden tiedoksi. Lamppujen valaistuskuvat ovat kirjoituksen avaavan kuvan mukaisessa järjestyksessä. Mittaukset suoritettu pimeässä huoneessa ja kuvat otettu huoneen valojen ollessa pois päältä.

Lampun myyjiä en tosiaan tässä kirjoituksessa suosittele, ilmoitan vain mistä käyttämäni esimerkkilamput ovat hankittu. Toimitusten nopeudet vaihtelevat ja jotkut toimittavat yllättävän nopeasti kun toisilla kestää niin että alkaa ihmettelemään onko jäänyt matkalle.
Base Type: E27
Model: 136LED 30W SMD5733
Light Color: Cool White (6500K-7000K)
Voltage: AC 220~240V
Ostohetkellä 6,52€
Mitattu 80cm 117lux 40cm 1000lux 9W
Huomiona pieni ja kompakti lamppu, sopii ahtaampaankin valaisimeen. Ilmeisesti led tyypin tulisi olla tuo 5733 mikä kirkkainta mallia.

http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/50287170/  
1000lumen
E27
13W
5000K
Ostohetkellä 9,99€
Mitattu 80cm 160lux 40cm 1200lux 13W
Huomiona sopii Airamin artco lamppuihin, on ainoa suomesta hankittava. 


Types: E27
Power: 15w
Colors: Cool White (6300K-7000K)
Ostohetkellä 3,40€ 
Mitattu 80cm 160Lux 40cm 1200lux 4W
Kannatta hankkia GU10 kannalla koska kapea valokeila vaatii monta lamppua samaan valaisu alaan kuin Ikean lamppu. E27 kannalla ei helposti toteutettavissa, Halpa.


PAR38 E27 5/7/9/12/15/18 LED Coral Reef Plant Grow Light Fish Tank Aquarium Lamp
( 371341293070 )
Wattage: 54W(18LED)
Beam Angle:60 degree
Light Spectrum :blue 460~465nm; cold white 6500~12000K (white 12pcs, blue 6pcs)
Ostohetkellä 15,50€
Mitattu 80cm 2400Lux 40cm 18000lux 18W
Huomiona valaistusmittari jumitti tämän lampun kohdalla, saattoi johtua sinisistä ledeistä. Hintaansa nähden toteuttaa mitä lupaa vaikka Watti luku ei ole siellä suunnalla edes.

PAR20 PAR30 PAR38 E27 LED Warm/Cool/Nature White Light Bulb Lamp 85-265V
( 291276773578 )
Power: Par38/30W 18Led
Beam Angle: 120 Degree
Color: Cool White(5700K-6500K)
Ostohetkellä 18,72€ 
Mitattu 80cm 1800Lux 40cm 18000lux 15W
Huomiona toimivaksi valaisimeksi havaittu.  

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista.
  Valaisukulmat tosin eroavat niin rajusti, että laajalle säteilevät jäävät tehoissa toiseksi. Niillä taas valaisee isomman alueen tai ne pitää viedä lähemmäksi. Eli noiden vertailu on hankalaa, kun muuttujia on niin paljon.
  Sinä olet näköjään päätynyt spottilamppujen kanssa samaan tulokseen, kuin minäkin omissa mittauksissani: 54W on suurelta osin lumevaloa, 30W on yhtä tehokas, mutta lamppuja myydään suurilla teholupauksilla. Toivottavasti tuollaista hämäystä ei sallita, jos lamppuja joskus aletaan myydä suomalaisissakin kaupoissa. Ikea saattaa olla rehellinen omien lamppujensa kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän nuo lamppujen ominaisuudet ovat omalla kohdalla aika laajalle levinneet kun tarpeet ohjanneet hankintoja.

   Itse tosiaan yllätyin kun Ikea led oli oikeasti kohdillaan mutta lienee ihan kaupankäynnin osalta pakollinen Ikealle että ilmoitettu on kohdillaan. ESL lamppuja hieman testattuani havaitsin että ei myöskään mene ilmoitetun kulutuslukeman mukaan, jää joissain tapauksissa reippaasti alle ilmoitetun.

   Tuon 54W ostin ihan vain sinisen lisän vuoksi kun hintakin oli 30W lamppujen alle sekä samalla led määrällä niin jätin vain hankintaa tehdessä tuon ilmoitetun 54W huomioimatta ;)

   Poista
 2. Noihin tehomitauksiin energiamittarilla kannattaa suhtautua varauksella. Ne kun eivät kykene näyttämään sellaisia kulutuksia joita tälläiset hässäkät käyttävät. Työnpuolesta noita on mittailtu ja todelliset kulutukset ovat usein tuplaten suurempia kuin energiamittarin näyttämät. Todelliseen ottotehon mittaamiseen tarvitaan oskilloskooppi virtaprobella. Samalla pitää muistaa, että ei se ottoteho, vaan se hyötysuhde. Kiinaledeillä lm/w arvot pyörivät siellä 60-80lm/w, kun laatuledeillä vastaava luku on 150-220lm/w.
  Oli miten oli, mutta hyvää vertailua. Itse pääsin juuri kiinni valon spektrimittauksiin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja sitten täytyy pitää mielessä, että luximittarit (poislukien täyden spektrin mittarit) ovat painotettu ihmissilmän mukaan. Herkinalue niissä tuossa vihreän kohdalla. Tämä tarkoittaa sitä, että mittari leikkaa pois sinisen ja punaisen aallonpituuksilta, joka taas vääristää tulosta heikompaan suuntaan. Näin ollen valkoinen valo voi olla mittarin mukaan kirkkaampi kuin sellainen jossa painotus on mittarin herkimmän alueen vieressä.

   Poista
  2. Hyviä täydentäviä heittoja saapui kehiin, yllättävää toki että saattaa noinkin paljon heittää tuo lukema (tuplat). Toki tuon Ikean Kiinaledi oli kohillaan niin olisiko vain tuossa eri komponentti kokoonpanoa käytetty kun antoi tasan ilmoitetun Wattilukeman.

   Kiinaledeissä on tosiaan tuo keilan suuntaus ja turhien himmentävien ja tasaavien "maitolasipintojen" puuttuminen plussaa ja lisää tehosuhdetta kasvien näkökannalta...

   Sitä ei pysty kyllä kiistämään että himmeitä olisi noilla lukemilla mitä mittari ilmoittaa, pirun kirkkaan keilan luovat alleen, sinisestä mainitsinkin tuon että saattoi sotkea käyttämäni mittarin tulosta kun muissa mittauksissa toimi ok mutta kun sininen akvaario tuli kehiin niin heti alkoi mittaaminen tökkimään.

   Mutta kaukanahan tuo mittaamiseni on ammattimaisesta touhusta ;)

   Jaa notta spektrimittauksiakin jo tulossa pian kehiin :)

   Poista
  3. Ottoteho vs. energimittarin näyttämä riippuu pitkälti siittä elektroniikasta. Voisi melkeen sanoa, että mitä eksoottisemmasta merkistä/tuotteesta kyse, sen vaikeampaa härinää siellä on mitattavaksi ja sitä kauempana ollaan. Energiamittarit kun pystyvät parhaiten mittaamaan siistiä resistiivistä kuormaa. Lisäksi päälle tulee vielä johtuvat ja säteilevät emc-ongelmat joita on poikkeuksetta ilman sertifikaatteja maahantuoduissa tuotteissa.

   Spektrimittauksista olen julkaissut jotain käyriä tuolla Chilli Labin puolella, mutta tällä hetkellä en ole niistä tekemässä mitään juttua blogiin. Nyt olen lähinnä vain vertaillut kasvihuonemuovin uv:ta leikkaavaa vaikutusta.

   Poista