17. toukokuuta 2015

Juuret ja ruukunvaihto Airpot ruukuilla

Monelle jo parilta kaudelta tuttuja Airpot ruukkuja olisi käsittelyssä. Minulle Airpot ruukut ovat ensimmäisen kauden uutuus. Myyntipuheina on ryhdikkäämpi juuristo, kasvualustan parempi hengittävyys ja ylikastelun vaikeus. Kookoksella nuo ruukut toimivat kuin unelma kun kasteluvesi vain sujahtaa kasvualustan lävitse lautaselle jos liikaa tulee annettua. Isommissa ruukuissa olen käyttänyt turvesekoitusta kun litrahinta on "hieman" huokeampaa kookokseen verrattuna. Isommilla ruukuilla tarkoitan kolmen litran tilavuuksia ja sitä isompia ruukkuja.

Ongelmaan olen törmännyt juurikin turpeen kanssa koska kuivuessaan pinta kovettuu ja kasvualustana hiukan hylkii vettä ennen kostumistaan. Jos yrittää normaalisti kastella kuivaa Airpot turveruukkua ensimmäinen vastaan tuleva reikä pukkaa veden ulos ja ruukku jää käytännössä kuivaksi. Turpeen kanssa ruukku pitäisi upottaa saaviin ja liottaa siinä hetken jos haluaa kastella paremmin turpeen. Toki kastelu voi toimia tippukastelijalla (Blumat) missä vettä tulee pikkuhiljaa paremmin ettei hylji kasteluvettä pikkuhiljaa annosteltuna. Toki isompi kastelu pitää upotuksella tai muulla tavalla hoitaa. Hyötynä tuossa on se että jos kasvit ulkona ja tulee pidempi sadejakso niin juuristo ei ala mätänemään kun liika vesi tulee ulos reikien kautta.

Tällä ruukunvaihtokierroksella kokeilen kuinka kookossydän ja kookospinta auttaa asiaa tuon turvepohjaisen kasvualustan kastelun kanssa Airpot ruukuissa. Kookossydän tulee melkein automaattisena kun olen litraisissa ruukuissa ja muutamissa isommissa käyttänyt kookosta. Ideana on että pinta ei muurautuisi ja kun kookos johtaa vettä paremmin lävitse niin kasteluvesi pääsisi melkeinpä pohjalle asti.

Alla kolmelitraiset ruukut esimerkkinä koottuna. Erikoista kyllä tuo pohjanystyrä tulee ylöspäin vaikka isoimmissa ruukuissa sen olettaisi tulevan alas tukemaan pohjaa. Erään ohjeen mukaan tuo pohjalevy pitäisi asentaa vasta 2. väliin eli korkeammalle. Airpot kokoamisohje mainitsee tuon korkeamman kohdan. Chilitarvikkeesta löytyy kokoja 1l purkeista 22l astiaan tosin kirjoitushetkellä saatavuus oli verkkokaupan kautta vajavainen. Helsingin puutarhatarvikkeella on sama kokovalikoima varastuotuotteina kuin Chilitarvikkeella sekä oli kirjoitushetkellä paremmin kokoja saatavilla. Perusmallisia airpot ruukkuja löytyy alkaen 1l purkeista jopa 45l astiaan vaikka kahdessa edellä mainitussa liikkeessä koot loppuu pätevään 22l ruukkuun.Alla havainnekuva kuinka tiukaksi tuo turvemultainen pinta muodostuu


Tuossa hieman ruukuteltavia otettuna ulos tallista isommin kun oli tyyni ja pilvipoutainen lämmin keli tehdä ruukutuksia. Äärimmäinen ruukku oikealla on esimerkkinä ruukunvaihdossa koska olin käyttänyt kookosta tuon kohdalla.


Ruukkua vaihtaessa isompaan ei tarvitse kuin ruuvi kiertää pois ja kuoren saa vedettyä keveästi pois. Keskimmäisessä kuvassa näkee mukavasti kuinka hienosti tuo juuripaakku muodostuu Airpot ruukussa. Oikeassa reunassa kuva myös pohjasta kun (väärinpäin ollut) pohjalevy otettu pois.


Vasemmalla näkee hyvin kuinka tuo ruukun reikäpinta latvoo reunalle päässeitä juuria. Ilman suorittama latvonta estää juurien kiertymistä ja kuromista reunaa myöten. Keskellä isommassa ruukussa ja oikealla tuo kookosydin tummempana.


Kehitys on kehittynyt kun aiemmin ostetut rivin verran korkeammat ruukut olivat vain yhden rivin ulosvuotosuojalla muuttuneet kahden rivin suojalla oleviin. 

Edit: (19.5.) Tuli havaittua että ovatkin Airpot Hydroja eikä originaaleja nuo kaksiriviset. Valinneet vain paremman ruukun myyntiin kun tuosta kaksirivisestä ei vesi roisku niin helposti ulos kasteltaessa.

Edit: (30.6.) Täyttö tulisi tehdä alkuun noin puoleen väliin ruukkua minkä jälkeen hieroa turve/ kookos sisäpuolelta avonaisiin nystyröihin ettei ruiki turhan helposti kasteluvesiä ulos. Tuon toimenpiteen jälkeen kun nystyrät ovat täynnä niin pohjalle sopivasti tavaraa ja taimi paikalleen.


Nuokaan ei riittänyt ruukutuksiini niin piti hieman luovaa toimintaa harjoittaan että sai isompiin ruukkuihin ruukutusvuorossa olleet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti