Mitä noista kasvien elämännesteen imijöistä oikein sanoisi, osa luonnon kiertokulkua ja oman ekolokeron täyttäjä. Chilinkasvattajalla harvemmin mitään hyvää sanottavaa noista löytyy. Ainoa positiivinen asia omalla kohdallani oli se että autotallissa kokonaan käsistä lähtenyt populaatio helpotti kummasti kaluttujen varsien trimmaamista kun ei ollut pelkoakaan "sadon/ maistiaisten" menettämisestä niin tuli kummasti tilaa jopa kääntyä autotallissa.
Kirvasuihkutekerrat olivat jääneet liian pitkältä ajalta tekemättä niin piti tehdä kerralla laajempi toimenpide. Kaikkien autotallissa olleiden kasvien huuhtelu puutarhaletkulla tuli tehtyä pihalla kun oli kuitenkin tuo kahdeksan astetta plussalla.
Oma kirvasuihkute jota olen käyttänyt on hieman muokattu versio normaalista mäntysuopa sekoitteesta mitä opastetaan yleisemmin käyttämään pehmytkuorisia tuholaisia vastaan.
Mäntysuopaa 60ml
Vettä 2l
Viinaa jonkinmoinen liraus
Rypsiöljyä liraus (itse olen käyttänyt ilman öljyä)
Tuo on mukavasti pistänyt kirvoja hengettömäksi ja päätyneet kuivahtaneena kasvien oksille (tukehtuneet/ solunesteet valuneet ulos) kun olen suihkutellut kasvustoja.
Jos todella pahasti päässeet kirvat kaluamaan kasveja tai asettumaan taloksi alkuun kannattaa vesisuihkulla huuhdella kasvit ja lehdenaluset puhtaaksi enimmästä kirvan jätöksistä ja itse kirvoista. Aina kasvustoon jää muutamia kirvoja lehtien lomaan tai nuppurykelmien väliin kiilautuneina niin kannattaa suihkutella kirvasuihkutteella ongelmakohdat. Vedellä huuhtelu kannattaa toistaa muutaman päivän jälkeen tai jos kirvoja vielä löytyy. Suihkuttelu suihkussa on muutenkin kuivan huoneilman vuoksi hyväksi kasveille niin tulee kaksi ongelmaa kerralla hoidettua.
Alla kuvia miten suojasin sisäkasvit kun huuhdoin kirvoista. Isomman ruukun kanssa käytin kahta pussia suojaamaan (ei löytynyt isoa jätesäkkiä) ettei kirvat putoa tai ylimääräistä vettä pääse ruukkuun. Suihkuttelun jälkeen kun odottelee puolisen tuntia niin kannattaa lehdet ja varret tarkastella niin pääsee suihkuttelulta säästyneet kirvat liiskaamaan mitkä näkyvät selkeämmin lehdiltä ja myös lähtevät harhailemaan piiloistaan.
Helppoa tuo taistelu kirvoja vastaan ei ole ilman systeemisiä myrkkyjä mutta näillä mennään ilman pyretriiniä. Neemiä saatan pian kyllä sekoitella erän että saisi jotain tolkkua noiden kirvojen uuden leviämisen suhteen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti